dinsdag 18 oktober 2011

Italie-Zwitserland


Dinsdag 18 oktober
Ontwaken in Mondavio (It)
KM 51350

We hebben aan één stuk geslapen tot nu, 08:00 uur. Monique blijft even horizontaal om te aaipetten, en ik sta op om nog wat digitaal in onze gigantische voorraad foto’s te rommelen.
Omdat we het een gemiste kans vinden om zomaar weer de terugreis te vervolgen zonder het dorp Mondavio enigszins verkend te hebben, lopen we om ...
negen uur naar het oude vestingdeel in de hoop dat we ook een bakker vinden.

In het schattige, bijna middeleeuws aandoende, oude deel van het dorpje treffen we inderdaad een fornaio waar we een pane kopen.
Met de papieren zak inclusief brood onder de arm wandelen we weer terug naar de camper. Daar zien we dat de buren inmiddels ook wakker zijn.


Terwijl wij ontbijten met het wat flauwe brood maken onze buren zichzelf en de camper klaar voor vertrek. Bij deze simpele parkeerplek waar we staan is mooi wel een sanizuil. Simpel en verouderd, maar alles doet het en het is gratis.
Nadat ze de WC en de vuilwatertank geleegd, en de schoonwatertank gevuld  hebben, komen ze gedag zeggen. Hun planning voor de volgende overnachtingsplek is ergens bij de Gotthard. Grappig, dat is ook onze bedoeling.
We zwaaien ze uit en doen het daarna nog kalmpjes aan.

Om 10:15 vertrekken wij ook, na nog even het ritueel aan de sanizuil te hebben gedaan: vuilwater, toilet en vuilniszakken lozen, en schoonwater innemen. Mondavio bedankt!
Via allerlei binnendoorwegen rijden we door een Toscaans aandoend landschap richting A14 die we om 11:00 opdraaien. Het is prachtig weer en dat rijdt een stuk prettiger.

Om 12:30 stoppen we voor een lunchpauze van ongeveer ‘n uur.
We volgen de A14 route Rimini, Bologna, Milano, Como, en dan de E35 Lugano, Gothardo. Onder Milaan betalen we € 23,70 aan tol, bij Aresa €2,70, en bij Como €2,-.

De grens met Zwitserland bereiken we om 16:15. Helaas moeten we tanken in Zwitserland. Helaas, want we moeten € 1,81 voor de diesel betalen. We durven het niet te riskeren om het tanken uit te stellen tot Duitsland.
Als we even later nog even op een P staan voor een plas- & drinkstop horen we getoeter. We zien nog net het Nederlandse stel met de Pössl (camperbusje) voorbij rijden.

Wat we nog nooit meegemaakt hebben zo laat in het seizoen is dat de Gotthardpas open is. Nu worden we toch wel ernstig aan het twijfelen gebracht…
Want boven op de Gotthard is één van onze favoriete overnachtingsplekken. Wat doen we…? Rijden we nog omhoog? Met het risico dat het boven zomaar slecht weer kan worden? Of blijven we op de P van het tankstation Gottardo Sud – net vóór de Gotthardtunnel overnachten?

We kiezen toch voor de laatste optie. Ongeveer 18:00 uur rijden we de P op. Waar het anders goed bezet is met campers zijn we nu de enigen. Na nogmaals kort overleg, én omdat het heel erg mooi weer is, veranderen we ons besluit en gaan alsnog omhoog.
We worden beloond met een werkelijk prachtige rit. De bijna ondergaande zon doet vandaag nog een laatste poging om het flinterdunne laagje sneeuw te laten verdwijnen. ‘Als sneeuw voor de zon verdwijnen’ zal hier echter de komende maanden niet meer opgaan nu de zon in de winter onvoldoende kracht heeft om opgewassen te zijn tegen de lage temperaturen en de meters sneeuw die er gaan vallen.

We doen er twintig minuten over om op 2100 meter hoogte te komen. Op enkele toeristen na is er niemand meer bij het binnenmeer Lago Del Plaza waar we zullen overnachten.Het wordt snel donker en we worden inmiddels opgeslokt door de wolken die hier op hun natuurlijke hoogte zijn.
Het eerste wat we doen – en wat we al lang niet meer gedaan hebben – is de kachel aan maken, want we zien de thermometer buiten slechts 4 graden meten.
Dan een potje eten koken, douchen, een borrel, nog een borrel en onder het dekbed. Met onze hoofden in de wolken, slechts gescheiden door een 4 cm camperwand, vallen we al heel snel in slaap. Van de zomer kunnen we voorlopig alleen nog maar dromen.

Overnachting Passo San Gottardo (Sui)
KM 51946
N46°33'25"  E8°34'1"

mm2greece2011 weergeven op een grotere kaart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten